< Geri

"ATIK PİLLERİN ÇEVREYE VERDİĞİ ZARARLARIN ÖNLENMESİ"
Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi - KONYA

04

Ekim

11

Proje Tarihi:

04.10.2011 - 04.12.2011

Proje Yöneticisi / Proje Sorumlusu:

Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi

Ayhan Ulaş

Uygulama Yeri:

Konya

Katılımcı Sayısı:

1000

Amaç:

1- Atık pillerin çevreye verdiği zararın önüne geçmek.
2- Gençleri atık pillerin çevreye atılmaması konusunda bilinçlendirmek.
3- Toplumu atık pillerin çevreye verdiği zararlar hakkında bilinçlendirmek.

Proje Açıklaması:

Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi kapsamında Konya Selçuklu Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ortak çalışması ile okulumuzda Atık Pillerin Çevreye Verdiği Zararların Önlenmesi projesi başlatılmıştır.
Pillerin motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda vb. aletlerde geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevremiz için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması önemli bir konudur. Atık piller emniyetli şekilde kullanılmalı, paketlenmeli, depolanmalı, toplanmalı, taşınmalı ve bertaraf edilmelidir.
Proje kapsamında 17.11.2011 tarihinde okulumuz toplantı salonunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından proje etkinliği olarak 'Tehlikeli Atıklar; Atık Pillerin Çevreye Verdiği Zararların Önlenmesi ve Çevre Bilincinin Oluşturulması' konulu bilgilendirme ve eğitim semineri öğretmen ve öğrencilerimizin katılımıyla halkımıza açık olarak yapılacaktır.

Sonuç:

1- Öğrencilerimize Çevre İl Müdürlüğü tarafından 17.11.2011 tarihinde okulumuz toplantı salonunda atık piller konusunda eğitim verilerek bu konuda bilinçlendirilmeleri sağlandı.
2- Proje sonunda atık pillerin geri kazandırılmasına katkıda bulunuldu.
3- Toplanan 6 kg pil, Çevre İl Müdürlüğü aracılığıyla MNG kargo ile 30.12.2012 tarihinde TAP Derneği'nin pil toplama merkezine gönderildi.
4- Toplanan pillerin geri kazanım tesislerinde yeniden işlenerek çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar bir çok ürünün hammaddesi olarak kullanılacağı bilgisi verildi.
5- Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, doğal kaynakların verimli kullanımına bir değer kattı.
6- Daha temiz ve yaşanabilir bir dünyanın sağlanmış olması yönünde gençliğin bilinçlenmesi sağlandı.